
Najbardziej wyczekiwaną przez mnie nalewką, była nalewka pigwowa, którą to postawiłem sobie jako cel na ten rok. Mimo jej niewątpliwej popularności miałem ogromne problemy z zakupem owoców pigwy w moim mieście. Zakup owoców właśnie okazał się być najtrudniejszym elementem całego procesu przygotowywania tej nalewki, jednak po wielu dniach zaciętych poszukiwań w końcu udało mi się je znaleźć w jednym z popularnych marketów. Polecam Wam jednak mimo wszystko szukać pigw również na targowiskach czy też u prywatnych sprzedawców przydomowych, gdyż takie owoce na pewno będą najlepsze.
Składniki
1 kg dojrzałych owoców pigwy
0,5l spirytusu (95%)
200 ml wody
0,5kg cukru
Przygotowanie
Przygotowanie owoców pigwy jest bardzo proste i należy postępować niemalże dokładnie w taki sposób, jak z jabłkami. Owoce bardzo dokładnie myjemy, następnie kroimy na cztery części i usuwamy gniazdo nasienne (czynność tę należy przeprowadzić bardzo dokładnie).
Po usunięciu gniazd nasiennych należy owoce pokroić w cieniutkie plastry, a następnie włożyć do przygotowanego wcześniej i wyparzonego słoika.
Spirytus mieszamy z wodą, aby otrzymać mieszankę o mocy około 70 % (polecam użyć wody i spirytus w stosunku 2:5)
Przygotowanym spirytusem o odpowiedniej mocy zalewamy owoce, aby całkiem je przykryć.
Słoik bardzo szczelnie zamykamy, a następnie odstawiamy w ciepłe, ale ciemne miejsce na okres minimum 6 tygodni.
Po upływie 6 tygodni należy wyciągnąć nasz słoik, odlać alkohol do butelki, a owoce pigwy zasypać cukrem i odstawić – tym razem w miejsce nasłonecznione i ciepłe, najlepiej przy oknie w kuchni. Kiedy cukier się rozpuści i powstanie syrop, należy dodać go do płynu, odlanego uprzednio do butelki.
Jak w przypadku każdej nalewki, tak i nalewkę pigwową należy odstawić na okres kilku miesięcy, aby miała ona czas nabrać dobrego smaku i aromatu. Znawcy twierdzą jednak, że w przypadku nalewki z owoców pigwy okres oczekiwania na pełen smak i aromat trunku wynosi aż kilkanaście miesięcy. Niewątpliwie jednak warto nawet tyle poczekać.
Polecamy
Najnowsze
Przepis na domowe wino z polskich winogron – potrzebne jedynie 3 składniki!
Tworzenie domowych alkoholi wśród Polaków jest coraz częstsze – to trunki zupełnie inne od tych, które możemy kupić w wielu sklepach... [...]